Łosoś słodko-kwaśny

Łosoś słodko-kwaśny

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag fileta z łososia
    • 2 małe cebule
    • 3 plastry ananasa z puszki
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
    • ząbek czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 żółta
    • mała papryczka chilli lub troszeczkę w proszku
    • 15 dag fasolki szparagowej mrożonej
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo. Ananasa pokroić na kawałki, cebule i paprykę w kostkę, a łososia w paski szer. 1,5 cm. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, podsmażyć chilli i czosnek, dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem 4-5 min. Wrzucić łososia, ananasa i smażyć mieszając, jeszcze 3-4 min. Następnie dodać ocet, sos sojowy i cukier, wymieszać. Na koniec wlać mąkę rozprowadzoną w 1/2 szkl. zimnej wody, starannie wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.


Komentarze