Łosoś smażony w sosie serowym z pieczonymi ziemniaczkami

Łosoś smażony w sosie serowym z pieczonymi ziemniaczkami

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z łososia
    • 1 łyżeczka bazylii suszonej
    • ½  szklanki mąki
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki ostrej musztardy kremskiej
    • 1 łyżka masła
    • 6 ziemniaków
    • przyprawa: sól, pieprz

    Sałatka:

    • 6 liści sałaty
    • 1 pomidor
    • 100 g sera rokpol
    • 3 łyżki oliwa z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • ½  łyżeczki ostrej musztardy
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos serowy:

    • 700 ml mleka skondensowanego mleka lub śmietany
    • 200 g pokruszonego sera rokpol (lub innego pleśniowego)
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do rondla wlej śmietanę lub skondensowane mleko, dodaj ser rokpol i mieszaj, aż do zagotowania.
Do miski włóż porwaną sałatę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, pokrojony lub pokruszony drobno ser.

Przygotuj dressing: oliwę i ocet wymieszaj dokładnie z musztardą, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Filety z łososia, posól i popieprz, posyp bazylią, posmaruj musztardą i marynuj przez 30 min. W tym czasie obierz ziemniaki i podgotuj je (ok. 20 min) w osolonej wodzie.

W międzyczasie rozgrzej olej na patelni, obtocz filety z łososia z dwóch stron w mące i usmaż rybę z na złoty kolor (usmażonego łososia przykryj talerzem lub folią, aby nie ostygł).

Odcedź ziemniaki, lekko przestudź, pokrój w ósemki i piecz z masłem w piekarniku na ruszcie przez ok. 10 min w temperaturze 220°.

Połącz dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING z sałatą, serem i pomidorami.

Na talerzu układaj upieczone ziemniaki, a obok kawałki upieczonej ryby. Polej rybę sosem serowym (sos powinien być ciepły). Podawaj z sałatką. Smacznego!


Komentarze