Łosoś w cieście francuskim z aromatycznymi ziemniaczkami

Łosoś w cieście francuskim z aromatycznymi ziemniaczkami

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g świeżego filetu z łososia
    • 200 g gotowego ciasta francuskiego
    • 100 ml jogurtu greckiego
    • 750 g ziemniaków
    • pół pęczka koperku
    • ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • oregano
    • tymianek
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia dokładnie oczyścić z resztek ości, umyć, osuszyć i delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na dwie części, zawinąć w nie łososia, przycinając lekko brzegi. Położyć na blaszce lekko wysmarowanej oliwą.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Ziemniaki posypać oregano, tymiankiem, polać oliwą i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w oliwie i ziołach.

Ziemniaki wyłożyć na blachę, przykryć folią aluminiową i piec około godziny. Ostatnie 20 minut piec bez folii, aby się przyrumieniły.

W tym samym czasie włożyć do pieczenia uprzednio przygotowanego łososia (piec max. 20 minut). Jogurt grecki wymieszać z posiekanym koperkiem i wyciśniętym lub posiekanym ząbkiem czosnku. Sos może stanowić idealny dodatek zarówno do łososia, jak i ziemniaków. Smacznego!


Komentarze