Łosoś w marynacie balsamicznej z tymiankiem

Łosoś w marynacie balsamicznej z tymiankiem

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • duży filet z łososia
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
    • 2 łyżki miodu
    • 3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
    • plasterki cytryny
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • gałązki tymianku do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W misce wymieszać oliwę z octem, dodać musztardę, miód, tymianek, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Łososia nasmarować marynatą i owinąć folią. Pozwolić, aby łosoś marynował się przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć folię aluminiową na blasze i ułożyć na niej łososia. Posypać solą oraz pieprzem i ułożyć plasterki cytryny na wierzchu. Piec przez 15–25 minut w zależności od grubości filetu. Udekorować świeżym tymiankiem i zaraz podawać.


Komentarze