Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg świeżego fileta z łososia
    • 1 cytryna
    • pęczek koperku
    • sól
    • pieprz
    • około 350 ml śmietanka 12%
    • paczka makaronu (rurki)
    • 2 łyżki masła
    • tłuszcz do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni roztopić tłuszcz i usmażyć rybę na miękko, ale nie musi się rumienić. Jak już będzie usmażona, rozdrobnić ją na patelni widelcem na mniejsze kawałki i dodać do tego śmietankę, pokrojony koperek, sok z połówki cytryny. Ja osobiście dodaję jeszcze trochę drobniutko pokrojonej skórki cytrynowej, ale to nie jest konieczne.

Do sosu dodać 2 łyżki masła – da nam to łagodniejszy smak. Całość dusić w sosie na wolnym ogniu około 15 min aż sos się zredukuje, a smaki połączą.

Na koniec dosolić wedle uznania. W międzyczasie ugotować makaron. Potem połączyć go z naszym sosem. Można podawać z sałatą zieloną w sosie cytrynowym.


Komentarze