Łosoś w sosie z pieczonej papryki

Łosoś w sosie z pieczonej papryki

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g łososia
    • 1 papryka czerwona
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i przekrój na 4 części. Pomidora umyj. Paprykę i pomidora ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej 1 łyżką oliwy z oliwek, dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 15 min. Następnie ściągnij skórkę z podpieczonych warzyw. Dodatkowo z pomidora wydrąż pestki z miąższem, miąższ wyrzuć, a resztę zmiksuj z papryką. Dodaj porwane w palcach świeże listki tymianku, sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

Łososia pokrój w równej grubości paski, skrop cytryną i posól. Mąkę wymieszaj ze słodką papryką i chilli. Kawałki ryby obtocz w mące i ułóż na rozgrzanej oliwie. Bezpośrednio na rybę wciśnij czosnek i smaż ok. 8 min na średnim ogniu, obracając rybę, aby zarumieniła się z każdej strony. Usmażone kawałki smażonej ryby połóż na sosie i podawaj.


Komentarze