Łosoś wędzony z grejpfrutem na bukiecie sałat

Łosoś wędzony z grejpfrutem na bukiecie sałat

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g łososia surowego wędzonego w plastrach
    • 1 grejpfrut czerwony
    • 200 g serka śmietankowego
    • 1 szalotka
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka szczypioru drobno posiekanego
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 rodzaje ulubionych sałat (propozycja: lodowa, Endywia, Radicchio)
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: do garnuszka wlej sok z cytryny i sok z połowy grejpfruta. Cebulkę posiekaj i dodaj do soku wraz 1 łyżką wody – zagotuj ok. 5 min. Płyn przecedź, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek. Z drugiej połowy grejpfruta wykrój z miąższu fileciki i pokrój je na mniejsze kawałki.

Na talerzu poukładaj kawałki sałat. Plastry łososia zwiń i ułóż na sałatach. Serek zmiksuj wraz z czosnkiem na gładką masę. Na każdy kawałek łososia wyciśnij przez szprycę lub nałóż łyżeczką kleksik serka z czosnkiem, dodaj po kawałku grejpfruta. Na koniec polej przygotowanym sosem i podawaj.


Komentarze