Łosoś z kolorowym pieprzem i kurkami w słodkiej śmietance

Łosoś z kolorowym pieprzem i kurkami w słodkiej śmietance

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • filet z łososia
    • oliwa z oliwek
    • sól, kolorowy pieprz
    • 40 dag kurek
    • dwie średnie cebule
    • 40 ml słodkiej smietanki
    • 20 ml białego półwytrawnego wina
    • zielona natka pietruszki – 1/3 pęczka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filet z łososia kroimy na porcje, solimy z obu stron, z jednej strony posypujemy kolorowym pieprzem, odstawiamy na dwie godziny do lodówki.

W tym czasie dokładnie myjemy i oczyszczamy kurki, które następnie odstawiamy na sito, żeby ociekły z wody.

Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor. Zdejmujemy cebulkę z patelni i na tym samym tłuszczu dusimy nasze kurki (jeżeli niektóre były szczególnie duże, należy je pokroić; dobrze jest jednak, żeby znaczna część grzybów była w całości). Kurki podsmażamy ok. 10 min, następnie dodajemy uduszoną cebulkę i małą, płaską łyżeczkę soli, szczyptę czarnego pieprzu i podduszamy 3 min pod przykryciem.

Następnie stopniowo dodajemy słodką śmietankę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Na końcu wolno wlewamy białe wino, mieszamy, dusimy jeszcze 2 min i odstawiamy.

Poporcjowanego łososia smażymy na oliwie z oliwek w zależności od grubości filetów z każdej strony ok. 3-4 min.
Usmażoną rybę układamy równomiernie na oczyszczonej patelni i zalewamy kurkami. W tej postaci, na małym ogniu podduszamy danie jeszcze 3 min.

Tak pysznie przyrządzone danie wykładamy na półmisek, dekorując delikatnie zieloną pietruszką.


Komentarze