Łosoś z rusztu z cytrynowo-kaparową salsą

Łosoś z rusztu z cytrynowo-kaparową salsą

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 363 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 filety z łososia (ze skórą)
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz

    Salsa:

    • 2 cytryny
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 czerwona papryczka chilli
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki kaparów z zalewy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ



 

1

Łososia oprósz solą i pieprzem, posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

2

Cytryny obierz, pozbawiając je zupełnie białej skórki, pokrój w cieniutkie plasterki, zbierając wyciekający sok do miski.

 

3

Dołóż do miski cukier puder, mieszaj, aż się rozpuści, dodając oliwę, plasterki cytryn, odcedzone z zalewy kapary, posiekaną natkę, przekrojoną wzdłuż na pół, pozbawioną pestek i posiekaną w paseczki papryczkę chilli, dokładnie mieszaj, soląc do smaku.

4

Rybę piecz na ruszcie z obu stron, poczynając od tej ze skórą. Rumianą zdejmij, polej salsą i podawaj.


Komentarze