Łosoś z rusztu z masłem i brokułami

Łosoś z rusztu z masłem i brokułami

  • 00:35
  • 1 porcja
  • 723 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kawałek filetu z łososia (250 - 300 g)
    • 1/4 świeżego brokuła
    • spora łyżka miękkiego masła
    • szczypta imbiru
    • szczypta rozmarynu
    • 1 łyżka cytryny
    • 1 łyżka oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filet łososia obmyj zimną wodą i w razie potrzeby oczyść z łusek. Następnie osusz filet, skrop cytryną, przypraw do smaku solą i pieprzem i pozostaw na 5 - 6 min. Natnij skórę łososia dwa razy w poprzek, tak aby powstała kratka. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°.

Na blasze wyłożonej folią połóż rybę. Masło wymieszaj ze szczyptą imbiru i rozmarynu. Na kawałku ryby w miejsce nacięć połóż sporą łyżkę masła. Rybę obłóż dookoła brokułami. Posól lekko brokuły, obwiń wszystko luźno folią aluminiową i piecz przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200. Upieczoną rybę podawaj z brokułami i ziemniakami lub ryżem. Podawaj z brokułami i do wyboru z ziemniakami lub ryżem.


Komentarze