Łosoś z sosem ogórkowym

Łosoś z sosem ogórkowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,6 l wody
    • 1 szklanki białego wytrawnego wina
    • 3 łyżki octu
    • 1 pokrojona cebula
    • 1 pokrojona marchewka
    • 9 pietruszek
    • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu
    • 3 liście laurowe
    • 3 łyżeczki soli
    • 1 ogórek obrany, pozbawiony nasion i starty
    • 1 3/4 szklanki jogurtu
    • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
    • 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 kg filetów z łososia (filet pokrojony na 4 kawałki)
    • 1/8 łyżeczki papryki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużej głębokiej patelni połączyć wodę, wino, ocet, cebulę, marchewkę, pietruszkę, tymianek, ziarna pieprzu, liście laurowe, 2 i 1/4 łyżeczki soli. Przykryć i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez 10 minut. W międzyczasie pokrojony ogórek wymieszać z resztą soli. Pozostawić na 10 minut.

Rozgnieść ogórek ręką, dodać jogurt, czosnek, miętę, pieprz mielony. Ochłodzić przed podaniem. Dodać rybę do rondla. Dusić pod przykryciem, około 4 minuty.

Zestawić rondel z ognia i pozostawić rybę w wywarze przez 2 minuty. Przenieść rybę na talerz. Podawać z przygotowanym sosem ogórkowym. Posypać czerwoną papryką.


Komentarze