Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy
    • 4 fileciki anchois
    • 6 ziemniaków
    • 1 łyżka rozmarynu
    • oliwa z oliwek Tapenada: 1 mały słoiczek czarnych oliwek
    • 2-3 fileciki anchois
    • 2 łyżki kaparów
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję solą i rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190–200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.

Tapenada: w blenderze ręcznym miksuję czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolewam oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.

Łososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki anchois. Filety wysmarowuję oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie solę, bo anchois jest już dość słone.


Komentarze