Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

  • 00:55
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g filetu z łososia
    • 200 g szpinaku świeżego
    • 100 g podgrzybków mrożonych
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 op. ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 40 g masła
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz cebulę i czosnek.

2

Następnie pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj podgrzybki mrożone i smaż na ostrym ogniu, aby szybko odparowała woda z grzybów. Przypraw teraz solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw grzyby do ostudzenia.

3

Filet z łososia umyj i ususz na kuchennym ręczniku.Szpinak młode liście umyj i odwiruj z wody. 

4

Rozłóż ciasto francuskie i przesyp mąką pszenną. Na środku umieść połowę młodych liści szpinaku, a na nich połowę porcji podgrzybków i dopiero filet z łososia. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż resztę grzybów na rybę i równomiernie rozsmaruj po wierzchu. Na koniec dodaj liście szpinaku.

Całość nakryj płatem ciasta. Zawiń ciasto wokół ryby, jakbyś składał kopertę.

5

Brzegi podwiń pod spód, jeśli jest zbyt dużo ciasta, to odetnij nadmiar. Wyrównaj całość i czubkiem noża narysuj dekoracyjną kratkę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkłóć jeszcze jajko i posmaruj dokładnie wierzch ciasta. Wstaw łososia w cieście do pieczenia na 35 minut. Wierzch powinien być zrumieniony i chrupiący. Wyjmij rybę i pokrój na kawałki. Można do dekoracji podać sałatkę ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorków.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze