Lukrowane donuty z dżemem wiśniowym

Lukrowane donuty z dżemem wiśniowym

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 320 g mąki
    • 150 g drobnego cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 150 ml maślanki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki rozpuszczonego masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • kilka łyżek mleka
    • barwnik do lukru (opcjonalnie)
    • 6 łyżek dżemu wiśniowego
    • cukrowa posypka (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Prawdziwe donuty powinny być smażone na głębokim tłuszczu, ale coraz popularniejsze stają się te pieczone w piekarniku. Są nieco lżejsze (o ile można tak o donutach w ogóle powiedzieć) od swoich oryginalnych kuzynów i dzięki specjalnym foremkom do donutów mają idealne kształty. Donut z lukrem i wiśniowym dżemem to także kwintesencja amerykańskiej retro-kuchni, dlatego na przyjęciu nie może ich zabraknąć!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową łączymy razem. Dodajemy maślankę, jajka i rozpuszczone masło i całość ucieramy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim foremkę na 12 donutów. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch donutów będzie przyrumieniony.

Studzimy na kratce. Następnie przekrawamy je w poprzek (jak bajgla) i smarujemy wnętrze dżemem.

Do cukru pudru stopniowo dodajemy po 1 łyżce mleka, aż otrzymamy płynny, ale gęsty lukier. Opcjonalnie dodajemy barwnik spożywczy. W tak przygotowanym lukrze moczymy donuty i szybkim ruchem odwracamy je, by lukier spłynął po jego brzegach. Posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia.


Komentarze