Lukrowe płatki

Lukrowe płatki

  • 00:10
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 białka
    • 2 i ½ szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Na papierze do pieczenia narysuj dowolne kształty płatków śniegowych. Możesz też
znaleźć, wydrukować kształt i włożyć wydruk pod papier do pieczenia.

Następnie przy pomocy szprycy wyciskaj lukier na prześwitującym lub odrysowanym wzorze. Jeżeli nie masz w domu szprycy, zrób rulon z papieru z niewielkim otworem na końcówce i sklej go taśmą. Środek rulonu wyłóż pergaminem (również zwiń go w rulon i sklej).

Narysowane kształty z lukru odstaw na kilka godzin do wyschnięcia. Po wyschnięciu odklej delikatnie gwiazdki. Jeżeli nie będą odchodzić od papieru wytnij je ostrożnie nożykiem introligatorskim wraz z papierem. Na pewno będą wtedy bardziej trwałe, a biały, przezroczysty papier nie oszpeci dekoracji.

Składniki na ok. 15 - 20 gwiazdek.


Komentarze