Maczanka krakowska

Maczanka krakowska

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g schabu bez kości
    • 4 małe kajzerki
    • 2 łyżki smalcu
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/4 szkl. wody
    • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    • 3/4 szkl. bulionu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyty schab lekko osusz ręcznikami papierowymi i natrzyj solą. Skrop sokiem z cytryny i posyp łyżeczką kminku. Na patelni rozpuść 2 łyżki smalcu. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany podsmaż na nim mięso z każdej strony. Następnie przełóż schab do naczynia żaroodpornego i podlewając bulionem piecz ok. 30 min. Po tym czasie mięso przestudź. Schłodzone miękkie mięso pokrój w cienkie plastry.

W 1/4 szkl. zimnej wody wymieszaj mąkę. Sos pozostały z pieczenia przelej do garnuszka i podgrzej. Dodaj do niego mąkę rozpuszczoną w wodzie. Gotuj całość do zgęstnienia, po czym dodaj wino i wymieszaj aż sos będzie gładki.
Każdą kajzerkę przekrój na pół i ułóż w głębokim żaroodpornym półmisku. Następnie zalej gorącym sosem i zostaw na kilka minut aż bułki wypiją sos i napęcznieją. Na każdej polówce kajzerki ułóż po dwa plastry schabu i wstaw na ok. 5 min do piekarnika nagrzanego do 180°.


Komentarze