Magdalenki

Magdalenki

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g masła 
    • 70 ml mleka 
    • 2 jajka 
    • 130 g mąki pszennej 
    • 100 g cukru 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

    Dodatkowo: 

    • masło i mąka do przygotowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka roztrzep i dodaj wraz z ostudzonym masłem oraz mlekiem do suchych składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wymieszane ciasto przykryj folią i schowaj na pół godziny do lodówki. 

Rozgrzej piekarnik do 200°. Formę na magdalenki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyciągnij ciasto z lodówki i przełóż do formy. Włóż ciastka do nagrzanego piekarnika na 7 min, a potem zmniejsz temperaturę do 180° i piecz jeszcze przez kolejne 8-10 min. Gotowe magdalenki powinny mieć złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyciągnij z formy i ostudź.


Komentarze

Podobne przepisy