Majonez

Majonez

  • 00:15
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 łyżeczka ostrej musztardy (Dijon)
    • 1 żółtko (tylko nie z lodówki)
    • 250 ml oleju rzepakowego
    • 1 lub 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (do smaku)
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do żółtka dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy.

2

Wlewamy olej, cały czas mieszając – najpierw po kropelce, stopniowo zwiększając strumień, tak by żółtko połączyło się z olejem w gładką emulsję.

3

Dodajemy sok z cytryny.
 

4

Solimy do smaku i mieszamy. Szczelnie przykrywamy i do momentu podania trzymamy w lodówce.


Komentarze