Makagigi

Makagigi

  • 00:35
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1/4 l miodu
    • 125 g cukru
    • 250 g maku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zagotuj miód z cukrem w garnku. Gotuj aż lekko zbrązowieje (ok. 20 min). Mak dobrze opłucz kilka razy w ciepłej wodzie, a następnie sparz go. Odsącz dokładnie i dodaj do gotującego się cukru z miodem. Całość gotuj przez około 3 minuty, stale mieszając.

Masę chwilkę pozostaw, aby leciutko zgęstniała. Następnie rozsmaruj ją na pergaminie na grubość kilku milimetrów. Pokój w trójkąty, kwadraty lub wykrawaj foremkami do ciasteczek świąteczne motywy. Zrób to sprawnie, ponieważ masa tężeje szybko i ciągnie się, co utrudnia wycinanie (dla ułatwienia przed każdym cięciem masy zanurz nóż w zimnej wodzie). Wycięte kształty pozostaw do zastygnięcia, odkładając je na czysty kawałek pergaminu. Zanim makagigi wystygnie, udekoruj je migdałami i orzechami.


Komentarze

Podobne przepisy