Makaron pełnoziarnisty zapiekany z gruszkami i goudą

Makaron pełnoziarnisty zapiekany z gruszkami i goudą

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g makaronu pełnoziarnistego rurki
    • 2 gruszki
    • 100 g tartego sera gouda
    • 40 g masła
    • 30 g mąki
    • 300 ml mleka
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 40 g sera parmezan
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odsącz i przelej kilkoma kroplami oliwy. 

W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę (uważaj, aby mąka nie zbrązowiała, powinna jedynie stracić swój surowy zapach). Następnie wlej zimne mleko i dobrze wymieszaj. Przypraw sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę i wsyp do gorącego sosu 3/4 startego sera. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się sera, a następnie odstaw sos z ognia.

Gruszki umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Dodaj owoce do gorącego sosu. 

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami sos z gruszkami, makaron, tarty ser i parmezan. Wierzch posyp pozostałym serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180° (z termoobiegiem) i wstaw makaron do pieczenia. Będzie gotowy po 20–25 min.


Komentarze