Makaron penne z pesto i brokułami

Makaron penne z pesto i brokułami

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 paczka makaronu penne
    • 100 g sosu pesto alla genovese
    • 2 brokuły
    • 3 ząbki czosnku
    • garść łuskanych nasion słonecznika
    • garść łuskanych nasion dyni
    • oliwa z oliwek
    • sól
    • cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gotujemy al dente makaron penne i odcedzamy. Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżeczką cukru ok. 3 minuty i odcedzamy. W międzyczasie na gorącej i suchej patelni prażymy lekko nasiona słonecznika i dyni – odkładamy do miseczki. Na patelni szklimy na oleju drobno posiekany czosnek. Do patelni z zeszklonym czosnkiem wrzucamy odcedzone brokuły i mieszamy przez chwilę, żeby nabrały aromatu. W dużym naczyniu mieszamy sos pesto z dodatkiem oliwy z oliwek, z makaronem penne i uprażonymi nasionami. Do tego wrzucamy brokuły i wszystko mieszamy. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.


Komentarze