Makaron po prowansalsku z pieczonymi pomidorami

Makaron po prowansalsku z pieczonymi pomidorami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g sera lazur
    • 4 małe pomidory z ogonkami
    • 1/2 szkl. posiekanej grubo natki pietruszki
    • 500 g makaronu spaghetti
    • oliwa z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, zioła prowansalskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Pomidory przekrój na 3/4 wysokości, tak aby powstały „czapeczki” z ogonkami. Przecięte pomidory ułóż w małym naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i ziołami prowansalskimi. Skrop pomidory i dno naczynia oliwą z oliwek. Pomidorom nałóż „czapeczki” i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–15 min. Po upieczeniu pomidorów wyłącz piekarnik, zostawiając pomidory w środku, żeby nie wystygły przed przygotowaniem makaronu.

Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. W tym czasie pokrój ser w drobną kostkę (lub rozkrusz) i zmieszaj w salaterce z 6 łyżkami oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ugotowany makaron odcedź i zmieszaj szybko z przygotowanym w salaterce serem. Wyciągnij pomidory z piekarnika i nałóż wraz z porcjami makaronu na talerze.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze