Makaron ryżowy z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem

Makaron ryżowy z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu ryżowego
    • 1 puszka ciecierzycy
    • 100 g świeżych liści szpinaku baby
    • 3 ząbki czosnku 
    • 1/2 ostrej papryczki
    • 2 łyżki ziaren sezamu
    • 3 łyżki oleju ryżowego
    • 6 łyżek oleju sezamowego
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz i posiekaj czosnek. Papryczkę pokrój na cieniutkie plasterki. Możesz usunąć część pestek.

2

Na patelni rozgrzej olej ryżowy i podsmaż na nim posiekany czosnek i papryczki. 

3

Dodaj odsączone ziarna ciecierzycy i smaż przez chwilę.

4

Kiedy ciecierzyca się mocno podgrzeje, dodaj liście szpinaku. Mieszając, poczekaj aż liście szpinaku zmiękną. Dopraw potrawę solą i zdejmij patelnię z ognia.

5

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odsącz i wymieszaj z olejem sezamowym. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Na talerze nałóż porcje makaronu, następnie porcje ciecierzycy ze szpinakiem. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze