Makaron świderki w śmietankowym sosie z brokułami i pieczonymi pomidorami

Makaron świderki w śmietankowym sosie z brokułami i pieczonymi pomidorami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g pełnoziarnistego makronu świderki Tesco
    • 1 brokuł
    • 250 g śmietanki 30%
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 ml oliwy
    • 20 ml wina białego wytrawnego
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 30 g sera parmezan
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty


W garnku zagotuj ok. 3 litrów posolonej wody, posól. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i wsyp makaron. Makaron mieszaj kilka razy. Gotuj wg przepisu na opakowaniu, skracając jego czas o 2 minuty.

Rozgrzej piekarnik do 200°. W płaskim, ale szerokim rondelku zagotuj 0,5 l wody. Brokuły umyj i odetnij różyczki. Następnie wrzuć je do gotowania i posól. Jak tylko stracą swój surowy zapach, dodaj posiekany czosnek i białe wino. Podgotuj razem aż alkohol odparuje, wtedy wlej śmietankę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do sosu z brokułami wsyp ugotowany makaron. Zmniejsz ogień i lekko podduś całość. W tym czasie makaron wchłonie część sosu i całość lekko zgęstnieje – nie trzeba zatem dodawać mąki. Pomidorki koktajlowe umyj i polej oliwą, przypraw solą i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty. Makron wyłóż na głęboki półmisek, dekoruj upieczonymi pomidorkami oraz pociętym szczypiorkiem. Makaron z wierzchu posyp startym serem.


Komentarze