Makaron wstążki z brukselkami i serem gorgonzola

Makaron wstążki z brukselkami i serem gorgonzola

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg makaronu tagliatelle jajecznego
    • 250 g brukselek
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 100 g ser gorgonzola
    • 12 pomidorów koktajlowych
    • 30 ml oliwy
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • gałka muszkatołowa
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: czarny pieprz, sól, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Natnij nożem na krzyż spód (od łodygi), aby cała brukselka równomiernie się ugotowała. Ugotuj ok. 1 litra wody, przypraw 1 łyżeczką cukru oraz 1 płaską łyżką soli (jest to optymalna ilość soli, aby brukselka zachowała swój zielony kolor). Gotuj brukselki bez przykrycia do miękkości, aby ulotniły się gorzkie olejki. Gotowe brukselki przekrój na ćwiartki.

Wstaw do gotowania wodę na makaron. Przypraw solą i oliwą. Wsyp makaron i gotuj, aż będzie na wpół miękki. Odcedź makaron i przelej wstążki zimną wodą. Polej lekko jeszcze makaron oliwą, aby się nie pokleił.

Ser gorgonzola pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz. Warzywa posiekaj drobno. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj cebulę i czosnek. Po kilku minutach, jak cebula zmięknie dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Przypraw sos gałką muszkatołową oraz pieprzem i ewentualnie solą.

Pomidorki koktajlowe podsmaż na oliwie, przypraw lekko solą. Sos przelej na szeroką patelnię i dodaj gotowane brukselki. Podgrzej razem ze wstążkami makaronu. Na półmisek przełóż makaron z sosem, a na wierzch poukładaj brukselki i pomidorki koktajlowe. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i posyp nią dekoracyjnie danie.


Komentarze