Makaron z boczkiem i szpinakiem

Makaron z boczkiem i szpinakiem

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 paczka makaronu świderki
    • ok. 30–40 dag boczku wędzonego
    • opakowanie szpinaku mrożonego
    • 2 łyżki masła
    • 1 mała cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • ok. 30 dag sera żółtego np. Gouda
    • przyprawy: sól, pieprz, vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Szpinak wystawić, by się nieco rozmroził. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką na maśle, do momentu aż się nieco zrumieni. Następnie do podsmażonego boczku dodajemy całe opakowanie szpinaku, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku.

Boczek wraz ze szpinakiem podsmażamy do momentu kiedy woda odparuje.

Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego w kolejności: połowa porcji makaronu, połowa porcji szpinaku z boczkiem, połowa porcji sera żółtego, następnie reszta makaronu, reszta szpinaku i pozostały ser.

Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160–170 stopni na ok. 10–15 min aż ser się roztopi.


Komentarze