Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 brokuł
    • 300 g makaronu tagliatelle
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 100 ml kwaśnej śmietany 12%
    • 1/2 pęczka koperku
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Opłucz brokuła i podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż przygotowanego brokuła do wrzątku i zmniejsz ogień. Gotuj przez 2 minuty, po czym odcedź brokuła na durszlaku i przelej zimną wodą (niezbyt mocnym strumieniem). Dwie trzecie brokuła pokrój na mniejsze kawałki.

2

Posiekaj koperek.

3

Obierz i posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, na rozgrzaną wrzuć posiekany czosnek, a po chwili pokrojonego brokuła. Nie czekając aż brokuł zacznie się mocno smażyć, wlej obydwie śmietany i posól. Gotuj na średnim gazie tak długo, aż śmietana zgęstnieje na tyle, że nie spłynie z makaronu. Dodaj posiekany koperek i pozostałe części brokuła, zamieszaj i zdejmij z ognia.

4

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na talerze nałóż porcje makaronu i polej sosem. Od razu podawaj.


Komentarze