Makaron z ośmiornicami w sosie pomidorowym z fetą

Makaron z ośmiornicami w sosie pomidorowym z fetą

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g makaronu
    • 250 g ośmiornic baby
    • 100 g sera fety
    • 5 pomidorów
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy do smażenia
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 3/4 szkl. wody
    • 1 łyżka kaparów
    • przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    • 1 główka obranego czosnku
    • 2 papryczki chilli
    • sok z 2 cytryn
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: sok z cytryny, papryczki chilli, oliwę z oliwek i czosnek dokładnie wymieszaj. Przygotuj ośmiorniczki, włóż do marynaty i pozostaw pod przykryciem w lodówce przez 12 godz. 

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Pomidory obierz ze skórki i pozbądź się nasion. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj drobno i razem przesmaż na oliwie, aż się zeszklą. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. 

Ośmiorniczki pokrój, odetnij ramiona a worki poprzecinaj na 4 części, następnie dodaj do pomidorów, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 min, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane owoce morza wymieszaj z makaronem. Ser fetę pokrój w kostkę, dodaj do makaronu, posyp listkami świeżej bazylii i kaparami. Podawaj od razu.


Komentarze