Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika

Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 200 g pesto z bazylii
    • 150 g suszonych pomidorów w oleju
    • 100 g tartego żółtego sera
    • 100 g tartego parmezanu
    • ziarno słonecznika
    • sól, 1 łyżka stołowa
    • oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron gotujemy wg przepisu, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Po ugotowaniu, odcedzamy i zostawiamy w garnku.

Podczas, gdy makaron się gotuje, kroimy suszone pomidory w cienkie paseczki i podsmażamy przez 1 minutę na 2 łyżkach stołowych oleju z pomidorów.

Na suchej patelni prażymy ziarno słonecznika przez ok. 2 min. Uważamy, żeby się nie przypaliło. Odcedzony, gorący makaron mieszamy z pesto (prosto ze słoika), podsmażonymi suszonymi pomidorami, uprażonym ziarnem słonecznika (odrobinę zostawiamy do dekoracji).

Dodajemy żółty ser tarty i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i pozostałym ziarnem słonecznika. Smacznego!


Komentarze