Makaron z pomidorami i świeżymi ziołami

Makaron z pomidorami i świeżymi ziołami

  • 01:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. makaronu penne (500 g)
    • 1/2 puszki pomidorów krojonych
    • 1 i 1/2 kg świeżych pomidorów bez skórki
    • 1 cebula pokrojona w piórka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 garście bazylii świeżej podartej w palcach
    • parmezan do smaku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Świeże pomidory sparz gorąca wodą i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pomidory z puszki oraz świeże pomidory – całość posól i popieprz. Pomidory z cebulą gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, do momentu połączenia się sosu z oliwą.

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzone penne polej gorącym sosem z pomidorów i posyp z wierzchu świeżą bazylią. Na koniec polecamy posypać całość startym parmezanem.


Komentarze