Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
    • ok. 150 ml suszonych pomidorów
    • 1 puszka pomidorów (posiekanych)
    • 300 g makaronu
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g sera żółtego lub parmezanu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • oliwa z oliwek do polania (opcjonalnie)
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Na patelnię wyłóż tuńczyka wraz z olejem, podsmaż chwilkę, dodaj suszone pomidory – smaż ok. 5 min na średnim ogniu. Następnie doprowadź do zagotowania i dodaj pomidory z puszki. Całość duś ok. 10 min, po czym dodaj czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem lub cytryną oraz oregano. Wszystko duś jeszcze 10 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Makaron dodaj do sosu i wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem posyp tartym serem i polej oliwą z oliwek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze