Makaron zapiekany z twarożkiem i truskawkami

Makaron zapiekany z twarożkiem i truskawkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • makaron Conchiglioni Rigati Tesco Finest
    • 300 g truskawek
    • 250 g twarogu półtłustego
    • 70 ml śmietanki 30%
    • 1 laska wanilii
    • 4-5 łyżek cukru
    • małe bezy
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Niezależnie od tego, czy jest słodka czy wytrawna – zapiekanka to bardzo trudne danie, jeśli chodzi o wygląd. Podczas pieczenia smaki i warstwy zapiekanych dań przenikają się, co podnosi ich walory smakowe, natomiast temperatura nie wpływa najlepiej na wygląd dania. 

Co zrobić, by było Pieknie Podane

BLOGER RADZI:

  • Gdy pieczemy danie w jednej dużej formie i wydzielamy porcje dla gości bezpośrednio z formy, są one zwykle bezkształtne i nie wyglądają apetycznie. Moim sposobem, by zapiekanka prezentowała się estetycznie jest przygotowanie potrzebnej ilości porcji w oddzielnych naczynkach.
  • Wybór naczyń do zapiekania o mniejszej pojemności jest spory, więc bez problemu można dobrać takie naczynia, które będą estetyką korespondować z pozostałymi elementami zastawy. Ten prosty trik sprawi, że każdy z gości otrzyma swoją porcję podaną w estetycznej formie i umożliwiającej wygodne jedzenie potrawy.
  • Warto też przed samym podaniem na wierzch zapiekanki dodać elementy dekoracyjne, które uzupełniają smak dania – tu postawiłam na słodkie bezy, świeże truskawki oraz listek melisy.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie – odcedzamy. 

2

Twaróg, śmietankę, miąższ z laski wanilii, 3 łyżki cukru i szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej twarogowej masy. 

3

Truskawki myjemy, osuszamy i oddzielamy od nich szypułki, większe owoce przekrawamy na pół.

4

W naczyniu do zapiekania na dno wykładamy cienką warstwę serka i układamy na nim makaronowe muszle. 

5

Wypełniamy je truskawkami i pozostałym twarogiem.

6

Na wierzchu układamy warstwę z truskawek i na koniec posypujemy je pozostałym cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚ około 15–20 minut. Podajemy od razu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze