Makaron żytnio-razowy z groszkiem i parmezanem

Makaron żytnio-razowy z groszkiem i parmezanem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. groszku mrożonego lub świeżego
    • 1 szkl. pomidorów koktajlowych
    • 2 puszki pomidorów pokrojonych
    • 2 garści fasolki szparagowej
    • 1/2 papryki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szkl. wina wytrawnego białego lub bulionu warzywnego
    • 300 g makaronu
    • oliwa extra vergine
    • świeża bazylia
    • parmezan
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie. Fasolkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż całość przez 1 minutę. Dołóż fasolkę i wlej wino lub bulion. Duś do odparowania płynu. Fasolka powinna pozostać al dente. Dodaj na patelnię pokrojoną paprykę i pomidory w puszce. W czasie gdy sos będzie się redukował, ugotuj makaron al dente. Dopraw sos do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj groszek i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Zagotuj i dodaj do sosu makaron. Wymieszaj. Makaron podawaj z tartym w wiórki parmezanem oraz bazylią.


Komentarze