Makaroniki z kremem z masła orzechowego

Makaroniki z kremem z masła orzechowego

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g białek (z około 3 jajek) podsuszonych wcześniej w lodówce przez 2-3 dni, a następnie doprowadzonych do temperatury pokojowej
    • 40 g drobnego cukru
    • 120 g mąki migdałowej
    • 200 g cukru pudru
    • opcjonalnie: czerwony i czarny barwnik w proszku

    Na krem:

    • 70 g masła w temperaturze pokojowej
    • 70 g masła orzechowego w temperaturze pokojowej
    • cukier puder do smaku (około 50 g)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

O makaronikach mówi się, że to istne cukiernicze wyzwanie. Co prawda upiec idealnie równe ciasteczka rzeczywiście nie jest łatwo, ale nie taki diabeł straszny jak go malują! Makaroniki da się ujarzmić! Pamiętajcie tylko, by koniecznie użyć dobrze podsuszonych białek, suchej mąki z migdałów i cierpliwie czekać!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukier puder oraz mąkę migdałową blendujemy razem, aż składniki się połączą.

Białka ubijamy, aż będą gęste, ale nie sztywne. Wówczas dodajemy drobny cukier i całość ubijamy dalej, aż piana zrobi się sztywna. (Uwaga! Piana powinna być sztywna, ale nie przebita - jeśli zacznie wyglądem przypominać pianę z kąpieli i rwać się jak ona, to znaczy, że białka ubite są zbyt mocno).

Do białek dodajemy stopniowo suche składniki. Dodajemy je ostrożnie, aby piana z białek nie opadła i masę mieszamy delikatnie szpatułką (nie mikserem!), aż wszystkie składniki się połączą.

Jeśli planujemy ciasto barwić barwnikami spożywczymi, dodajemy je w tym momencie.

2 blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową do makaroników. Przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskamy niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości mirabelki), zachowując między nimi 2-3 centymetrowe odstępy.

Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, pukamy blachą o blat stołu, by ciasto lekko się rozpłynęło. Tak przygotowane makaroniki odstawiamy na 1 godzinę, by lekko podeschły (to jest bardzo ważny krok i nie należy go pomijać!).

Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Wkładamy blachę (jedną na raz!) do piekarnika, na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i odstawiamy makaroniki do ostygnięcia (mogą leżeć na gorącej blaszce, dzięki temu dostaną jeszcze nieco ciepła od spodu i lepiej się podsuszą).

W międzyczasie ucieramy masło z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Ostudzone makaroniki zdejmujemy z blachy. Odwracamy połowę z nich spodem do góry i wyciskamy na nie niewielką ilość kremu. Przykrywamy pozostałą połową makaroników i lekko dociskamy.


Komentarze