Makowiec - strucla makowa

Makowiec - strucla makowa

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 puszka z masą makową
    • do dekoracji: orzechy włoskie

    ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 150 g miękkiego masła
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • jajko i 4 żółtka
    • 60 g drożdży
    • ½ szklanki mleka
    • łyżeczka cukru
    • skórka starta z cytryny

    lukier:

    • białko
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • sok z ½ cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami.


Komentarze