Makowiec z suszonymi śliwkami w polewie cynamonowej

Makowiec z suszonymi śliwkami w polewie cynamonowej

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Masa makowa:

    • 200 g maku niebieskiego
    • 100 ml mleka
    • 50 g masła
    • 70 g cukru
    • 50 g miodu
    • 300 g śliwek suszonych
    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g rodzynek
    • 80 ml rumu
    • 2 jaja
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 4 krople aromatu migdałowego

    Ciasto:

    • 250 g mąki pszennej 450
    • 1 jajo
    • 115 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:

    • 2 g cynamonu
    • 100 g białej czekolady
    • 100 g śmietanki 30%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śliwki namocz w rumie. Mak przepłucz pod zimną wodą i wstaw do gotowania. Wlej do garnka mleko i przełóż mak z sitka, dolej jeszcze wody tak, aby poziom płynu był powyżej 2 cm nad makiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut od zagotowania. Jeśli mak jest bardzo suchy, należy dolać odrobinę wody. Uwaga! Mak podczas gotowania podwójnie zwiększa swoją objętość.

Sprawdź, czy mak jest gotowy poprzez roztarcie go w palcach. Odcedź znów na sicie z nadmiaru płynu i pozostaw do przestygnięcia.

W tym czasie rozetrzyj masło z mąką, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Jak tylko tłuszcz będzie gładki z mąką, dodaj jajko i jeszcze chwilę mieszaj do połączenia się składników. Zawiń ciasto w folię i schowaj do zamrażarki na czas przygotowywania masy makowej.

Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Rozpuść masło i dodaj do masy wraz z cukrem. Orzechy pokrój na małe kawałki, ale nie za drobne. Dodaj do masy z rodzynkami. Śliwki w rumie wymieszaj i 3/4 z całości przekrój na pół i dodaj do maku. Przypraw jeszcze cynamonem i aromatem migdałowym.

Oddziel białka i ubij na sztywną pianę, a żółtka dodaj do masy makowej. Jak tylko piana będzie idealnie sztywna, dodaj ją partiami do maku i mieszaj bardzo delikatnie.

Rozgrzej piekarnik do temp. 170°. Wyjmij ciasto z zamrażarki i połowę wyłóż do formy, jako spód ciasta. Możesz wałkować lub skubać kawałki i dociskać do formy. Brzegi również należy wyłożyć porcją ciasta, aby powstał mały rant. Podziurkuj widelcem ciasto, aby równomiernie się wypiekało i przełóż masę makową. Rozprowadź dokładnie i wyrównaj wierzch. Pozostałą część ciasta rozłóż na maku w formie skubanej kruszonki. Wstaw od razu ciasto do pieczenia na 40 minut. Zrumienione wyjmij i odstaw do schłodzenia.

Przygotuj polewę. W rondelku zagotuj śmietankę i do gorącego płynu dodawaj po kawałku białej czekolady, równocześnie mieszając. Jak tylko polewa będzie gładka, dodaj natychmiast cynamon, aby oddał swój aromat w gorącej polewie. Polej ciasto strużkami cynamonowej polewy i podkrój na porcje.


Komentarze