Makowiec z wiśniami

Makowiec z wiśniami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • gotowe ciasto kruche
    • 2 puszki maku z bakaliami
    • cukier waniliowy (32 g)
    • 5 jajek
    • 1 op. wiśni kandyzowanych
    • 10 dag rodzynek
    • 1 op. mieszanki skórek kandyzowanych
    • 1 gotowa polewa czekoladowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rodzynki gotować przez 10 min tak, aby stały się miękkie. Odlać wodę i osuszyć je na sitku. Masę makową wymieszać z 5 żółtkami, cukrem waniliowym, wiśniami, mieszanką skórek oraz rodzynkami. Ubić białka i dodać pianę do masy, delikatnie mieszając całość. Gotowe ciasto kruche rozwinąć na stole. Wykroić (wycisnąć) formą do pieczenia placek o wielkości 25 x 25, a następnie umieścić na jej spodzie. Formę z ciastem wstawić do piekarnika podgrzanego do 160 stopni na 12–15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Resztę surowego ciasta pokroić w długie paseczki o szerokości 0,5-1 cm. Wyjąć gorące ciasto i nałożyć na nie masę makową. Ponownie wstawić formę na 40 minut. Wyjąć gorące ciasto z masą i na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane paseczki kruchego ciasta, tak aby utworzyła się szachownica. Całość wstawić po raz trzeci do piekarnika na 12–15 minut. Po ostudzeniu makowiec udekorować polewając go podgrzaną polewą.