Makowiec z wiśniami

Makowiec z wiśniami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • gotowe ciasto kruche
    • 2 puszki maku z bakaliami
    • cukier waniliowy (32 g)
    • 5 jajek
    • 1 op. wiśni kandyzowanych
    • 10 dag rodzynek
    • 1 op. mieszanki skórek kandyzowanych
    • 1 gotowa polewa czekoladowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rodzynki gotować przez 10 min tak, aby stały się miękkie. Odlać wodę i osuszyć je na sitku. Masę makową wymieszać z 5 żółtkami, cukrem waniliowym, wiśniami, mieszanką skórek oraz rodzynkami. Ubić białka i dodać pianę do masy, delikatnie mieszając całość. Gotowe ciasto kruche rozwinąć na stole. Wykroić (wycisnąć) formą do pieczenia placek o wielkości 25 x 25, a następnie umieścić na jej spodzie. Formę z ciastem wstawić do piekarnika podgrzanego do 160 stopni na 12–15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Resztę surowego ciasta pokroić w długie paseczki o szerokości 0,5-1 cm. Wyjąć gorące ciasto i nałożyć na nie masę makową. Ponownie wstawić formę na 40 minut. Wyjąć gorące ciasto z masą i na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane paseczki kruchego ciasta, tak aby utworzyła się szachownica. Całość wstawić po raz trzeci do piekarnika na 12–15 minut. Po ostudzeniu makowiec udekorować polewając go podgrzaną polewą.


Komentarze