Makowiec z wiśniami

Makowiec z wiśniami

  • 01:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 250 g mąki
    • 1 żółtko
    • 125 g masła
    • 60 g cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka łyżek wody (w razie potrzeby do zagniatania)

    Masa makowa:

    • 600 g gotowej masy makowej
    • 2 jabłka, np. szara reneta
    • 3 białka 
    • 1 łyżka kaszy manny
    • 150 g wiśni z konfitury
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ze składników na ciasto zagnieć lekkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i schowaj na 30 min do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj masę makową z jabłkiem i kaszą manną, następnie w dwóch turach dodaj pianę z białek. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Schowaj masę do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz na jasny złoty kolor. Po wyciągnięciu spodu zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°. Na podpieczony spód nałóż masę makową. Wiśnie powtykaj w powierzchnię ciasta (możesz je też wymieszać po prostu wcześniej z masą). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 70–80 minut. Pokrój ciasto dopiero po wystudzeniu.


Komentarze