Makrela duszona w białym winie

Makrela duszona w białym winie

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 filety z makreli
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ pora
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 6 łyżek oliwy
    • 3 łyżki mąki
    • 250 ml białego wina
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pora, cebulę, czosnek oraz seler obierz i dowolnie posiekaj, a następnie podsmażaj na oliwie do momentu, aż warzywa zmiękną. Oddzielnie usmaż oprószone solą i pieprzem oraz obtoczone w mące filety. Do ryb dodaj warzywa i wlej wino. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200°.

Po upieczeniu filety ułóż na półmisku, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Warzywa z powstałym podczas pieczenia sosem zmiksuj razem z rozmarynem i pietruszką. Podgrzej sos i rozlej go na talerze. Na sosie ułóż rybę. Podawaj od razu z białym winem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze