Małe pączki

Małe pączki

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki
    • 1 serek homogenizowany waniliowy
    • 5 jaj
    • 1/4 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • cukier puder
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Do ubitej piany dodawaj żółtka, delikatnie mieszając, a potem masę połącz z serkiem i mąką.

W rondelku rozgrzej tłuszcz. Na gorący olej kładź łyżką porcję ciasta lub w dłoniach wcześniej wyrób małe kuleczki, które przed smażeniem lekko spłaszcz.
Pączki smaż z obu stron na złoto. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki posyp cukrem pudrem.


Komentarze