Malinowy chłodnik z ogórkiem i białym winem

Malinowy chłodnik z ogórkiem i białym winem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g mrożonych malin
    • 1 duży zielony ogórek
    • 1 papryczka chili
    • 150 ml słodkiego białego wina
    • pieprz
    • miód
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Zapomnijcie o słodkich owocowych zupach, jakie znaliście do tej pory! Pora na coś zupełnie innego! Pikantny chłodnik o smaku malin, z odrobiną białego wina chłodzi i rozgrzewa jednocześnie. Zapewnia mieszankę doznań, zupełnie jak faza zakochania!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Maliny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy się rozpadną i zaczną bulgotać, dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz białe wino. Gotujemy razem około 3 minut, aż alkohol odparuje.

Ogórka obieramy i trzemy na tarce. Przekładamy do blendera. Dodajemy ugotowane maliny. Przyprawiamy mocno świeżo mielonym pieprzem. Całość miksujemy, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.

Jeśli maliny były kwaśne, dodajemy odrobinę miodu do smaku. Gotową zupę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.

Podajemy na zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze