Malinowy sernik

Malinowy sernik

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl.mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 op. galaretki malinowej
    • 0,5 kg malin
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • 1 op. sera twarogowego
    • opcjonalnie: sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka ubij na sztywno, powoli dodając cukier. Ubijaj aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodaj żółtka, a na samym końcu przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę i piecz ok. 20–25 minut w temperaturze 170°. Wyjmij z piekarnika.

Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Maliny zmiksuj blenderem na jednolitą masę (możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek). Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Ser dokładnie wymieszaj z masą malinową, dodaj cukier puder do smaku. Na samym końcu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Biszkopt lekko skrop przegotowaną wodą (możesz dodać do niej sok z cytryny). Następnie wyłóż masę serowo-malinową na ciasto i pozostaw w lodówce do stężenia. Na samym końcu wylej tężejącą galaretkę malinową. Ciasto przechowuj w lodówce.


Komentarze