Maliny pod waniliowym zabajone

Maliny pod waniliowym zabajone

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g malin
    • 50 ml wina białego deserowego
    • 4 jaja
    • 1/4 laski wanilii
    • 80 g cukru
    • mięta do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oddziel białka od żółtek. Do miski przełóż żółtka i wsyp cukier. Rozetnij laskę wanilii na pół i wydrąż czarny miąższ, dodaj go do żółtek. Do garnka dopasowanego do rozmiaru miski wlej wodę i zagotuj ją.

Maliny dobrze umyj i odsącz z wody. Następnie rozłóż je do głębokich talerzy.

Rózgą lub mikserem zacznij ubijać żółtka. Jak tylko zaczną robić się puszyste, przejdź na parę i dalej ubijaj aż masa stanie się bardzo gęsta. Dolej wino i ponownie ubijaj do połączenia żółtka z winem. Wylej zabajone na maliny na każdy talerz. Do dekoracji użyj listków mięty, która nie tylko ożywi kolor, ale i nada świeży aromat.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze