Marcepanowe cukierki

Marcepanowe cukierki

  • 01:20
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Masa marcepanowa:

    • ¼ l wody
    • 12 dag tłuszczu (oleju, masła lub margaryny)
    • ¼ kg mąki pszennej
    • 1 kg cukru pudru
    • kilka kropli olejku migdałowego

    Dekoracja:

    • żelki
    • opakowanie gotowego lukru
    • mazaki cukrowe
    • perełki cukrowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wodę zagotuj z tłuszczem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy
masa zacznie odchodzić od brzegów garnka i łyżki, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia (możesz porwać masę na drobne kawałki, wtedy szybciej wystygnie).

Do ostudzonej masy dodaj 1 kg cukru pudru, kilka kropli olejku i wyrabiaj w rękach
(jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru). Oderwij niewielki kawałeczek i uformuj w palcach kulkę. Następnie rozpłaszcz kulkę palcami, tak aby powstał placuszek o grubości około 0,5 - 1 cm i wykrój w placku kształt za pomocą foremki do ciast.  Powtórz czynność z pozostałym ciastem.

Cukierki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Susz w piekarniku nagrzanym do temp. 120 ° przez ok. 15 min. Na gotowych cukierkach rysuj pisakami fantazyjne wzory. Na lukier przyklejaj perełki cukrowe i żelki o różnych kształtach. Przełóż do słoika.

Zamiast masy marcepanowej, możesz przygotować też oryginalny marcepan: obrane migdały (250 g) drobno zmiel, a następnie zagnieć na twardą masę z cukrem pudrem (250 g) i 2 łyżkami olejku migdałowego. Następnie postępuj tak samo jak z wyżej opisaną masą marcepanową.

Jeżeli chcesz dłużej przechować masę zaraz po zagnieceniu migdałów z cukrem pudrem i olejkiem, rozgrzej ją w garnuszku i mieszaj, aż przestanie przywierać do dna. Następnie postępuj jak wyżej.

Z podanych składników zrobisz ok. 30 cukierków.


Komentarze