Markizy z biszkoptów z nadzieniem z serka mascarpone

Markizy z biszkoptów z nadzieniem z serka mascarpone

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie biszkoptów
    • 50 g serka mascarpone
    • 3 łyżki bitej śmietany
    • 1 łyżka żelatyny
    • 2 łyżki wody

    Dekoracja:

    • cukier puder do posypania
    • 2 gotowe lukry w różnych kolorach
    • gwiazdka anyżku
    • srebrne perełki cukrowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj lukier według wskazówek na opakowaniu. Poukładaj równo biszkopty na papierze do pieczenia, a następnie wyciśnij lukier bezpośrednio z opakowania na biszkopty i szerokim pędzlem rozsmaruj lukier na biszkopcie. Kolejno na każdym biszkopcie z lukrem delikatnie połóż gwiazdkę z anyżku i za pomocą sitka z cukrem pudrem obsyp biszkopt. Lukier musi być miękki, aby cukier puder doń przywarł i pozostawił wzór gwiazdki z anyżu. Na środku biszkopcika połóż perełkę z cukru. Pozostaw do stwardnienia.

W tym czasie wymieszaj serek mascarpone z 3 łyżkami bitej śmietany i łyżką żelatyny spożywczej, roztopionej w 2 łyżkach ciepłej wody (żelatynę ostudź i wlewaj powoli do serka i bitej śmietany).

Masą przekładaj biszkopty, tworząc markizy. Jeżeli pozostaną wokół ciastek resztki masy, wyrównaj je zbierając nadmiar masy nożem. Włóż biszkopty do lodówki na ok. 20 - 30 min, a następnie udekoruj kolorowymi markizami stół.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 15 - 20 markizów.


Komentarze