Markizy z malinową galaretką

Markizy z malinową galaretką

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 85 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • szczypta soli

    Krem:

    • 55 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 25 g kakao
    • 30 ml mleka

    Galaretka:

    • 200 g malin
    • 50 g cukru
    • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
    • sok jabłkowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło na ciasto posiekaj z suchymi składnikami. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto. Po zagnieceniu, schowaj zawinięte w folię ciasto do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sitko. W razie potrzeby, uzupełnij objętość przecieru sokiem jabłkowym do 1/2 litra. W gorącym przecierze rozpuść żelatynę i wylej go do płaskiego naczynia wyłożonego folią. Rozpuszczając żelatynę, pamiętaj, by nie zagotować przecieru. Po zastygnięciu, wytnij z galaretki foremką kwiatki.

2

Masło na krem utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo kakao i cukier puder oraz mleko. Gotowy krem przełóż do szprycy i schowaj na jakiś czas do lodówki.

3

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wytnij z niego ciasteczka. Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiecz na złoto.

4

Wystudzone ciastka przełóż kremem kakaowym i galaretką.


Komentarze