Marmurkowe gofry posypane cukrem pudrem

Marmurkowe gofry posypane cukrem pudrem

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 325 g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g cukru 
    • 20 g cukru waniliowego
    • 3 jajka
    • 125 g rozpuszczonego masła lub oleju słonecznikowego
    • 300 ml mleka
    • 10 g kakao w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na puszystą pianę i pod koniec wsypuj partiami cukier. Miksuj dalej, aż piana zrobi się szklista. 

W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym. Możesz nawet lekko je ubić do uzyskania białego koloru. Następnie wlej tłuszcz i lekko wymieszaj. Wsyp mąkę i dodaj od razu proszek do pieczenia. Wlej mleko i wymieszaj rózgą, aby składniki połączyły się. W przygotowywaniu gofrów ważne jest krótkie mieszanie składników, by ciasto miało jak najmniej glutenu. Gofry dzięki temu nie są gumowe. 

Do gotowego ciasta dodaj w 3 partiach pianę z białek. Pozwala to uzyskać idealnie puszyste gofry. Najpierw dodaj 1/3 piany i wymieszaj delikatnie, potem kolejną część i następną. Do innej miski przełóż 1/4 ciasta i dodaj do niego kakao. Lekko wymieszaj. 

Włącz gofrownicę na 3/4 mocy. Pędzelkiem natłuść płyty gofrownicy. Nałóż białe ciasto na każdą płytę. Dodaj też odrobinę ciasta kakaowego, by uzyskać tzw. „łaciate” gofry. Zamknij gofrownicę i piecz aż do zrumienienia. 

Gotowe gofry od razu posyp obficie cukrem pudrem.


Komentarze