Marynata cytrynowa

Marynata cytrynowa

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • otarta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
    • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy
    • 3 gałązki pietruszki
    • 3 gałązki tymianku
    • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cytrynę i pomarańczę umyj i dobrze sparz. Przekrój na pół i zetrzyj na tarce. Otartą skórkę przełóż do miseczki, zalej sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy, gałązki pietruszki i tymianku, łyżeczkę pieprzu kolorowego i sól do smaku. Opcjonalnie możesz dodać także kilka ząbków czosnku pokrojonych na ćwiartki. Dzięki niemu marynata głębiej wniknie w mięso lub warzywa.


Komentarze