Marynata do mięsa do indyka

Marynata do mięsa do indyka

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 ml oliwy
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 kulek pieprzu czarnego
    • 2 kulki ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
    • 1/2 cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 gałązki cząbru górskiego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 kg filetu z indyka 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przyprawy suche takie jak: ziele angielskie i pieprz podpraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza i ugnieć. Dodaj kolejno sól i paprykę, następnie czosnek i całość dobrze zmaceruj na gładką masę. Obierz listki cząbru oraz natki i dodaj do marynaty. Wlej olej i wymieszaj. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, która pomoże zachować soczystość mięsa.

Indyka polej marynatą i dobrze wymasuj. Na koniec obłóż plasterkami cytryny i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby mięso przeszło smakiem i skruszało. Piecz w temp. 150˚ przez 60 minut.


Komentarze