Marynata do pieczeni świątecznej

Marynata do pieczeni świątecznej

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 łyżka musztardy ziarnistej
    • 30 ml oleju rzepakowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 2 łyżki majeranku otartego 
    • 100 ml soku jabłkowego
    • 1 łyżeczka soli
    • pieprz czarny
    • /2 marchewki
    • 40 g selera
    • 2–3 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżeczka kminku świeżego
    • 1,5 kg szynki wieprzowej 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa obierz i pokrój na plasterki. W moździerzu rozgnieć kminek z solą i czosnkiem na gładką masę. Dodaj na koniec paprykę słodką. Przełóż aromatyczne przyprawy do miski i dodaj musztardę i olej rzepakowy. Wymieszaj dokładnie, dodaj sok jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki.

Całą marynatę rozsmaruj na szynce i przełóż do naczynia do pieczenia. Obłóż całą pieczeń warzywami i dopiero wstaw do lodówki na ok. 12 godzin, aby mięso przeszło aromatem i smakiem przypraw. Piecz szynkę w niskiej temp. 140–150˚ przez 2,5 godziny. Podczas pieczenia podlewaj mięso regularnie wodą lub winem.


Komentarze